Министерството предприема пакет от мерки. Да се надяваме, че до

...
 Министерството предприема пакет от мерки. Да се надяваме, че до
Коментари Харесай

Аркади Шарков: Лекарства се изтеглят от пазара, за да не се продават на загуба

 „ Министерството подхваща пакет от ограничения. Да се надяваме, че до началото на идващия парламент той ще влезе за разглеждане и обществено разискване. “

Така Аркади Шарков, консултант на министъра на опазването на здравето, изясни за Euronews Bulgaria по какъв начин министерството счита да реши казуса с дефицита на медикаменти.

„ Когато обсъждахме проблема, имаше няколко смесени грипни талази, които в допълнение спомагаха за прескрипция на част от медикаментите и увеличено ползване, което водеше и до частичния дефицит, който се беше образувал – точно сред Коледа и първите седмици на януари. Към момента можем да кажем, че обстановката, особено във връзка с медикаментите, които касаят лекуването на респираторни болести, както и някои от другите антибиотични артикули, е по-спокойна. Тоест, сега въпросът отчасти е решен “, увери здравният специалист.

 
Продължава да стои на дневен ред проблема с медикаментите, чийто главен проблем за липса касае индустриалните проблеми – да вземем за пример, лекарството за диабет вид 2. Очакваме до края на месеца по-големи доставки от този артикул. Миналата седмица бяха импортирани 9 600 опаковки, които бяха разпределени, само че там продължава да има проблем, и той не е на равнище България, а на равнище Европа, в случай че не и на равнище свят. А вторичната индикация на този артикул демонстрира, че той може да бъде употребен и за намаляване. Което затруднява предписването му по първична индикация – против диабет вид 2.
Той разяснява и феномена с изтеглянето на лекарства от пазара – сред 200 и 300 продукта се изтеглят от страната.

„ Основен проблем при изтеглянето е когато цената на медикаментите пад под себестойността им. И защото пазарът ни е дребен, доста от фирмите имат избор – или да продават на минусова облага, или да изтеглят продукта. Немалка част от тях вземат решение да го изтеглят “, коментира специалистът.

Това е проблем на общоевропейско равнище, безапелационен е Шарков.

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР